No ens toqueu… Ni el Parc de l’Oreneta ni Collserola

1. La creació del Parc de l’Oreneta el 1978 va ser el resultat d’una demanda popular per la manca de zones verdes a Sarrià i de salvaguarda del patrimoni natural.
2. El valor ecològic del Parc de l’Oreneta és extraordinari.
3. La requalificació de la zona forestal com a zona edificable s’ha dut a terme d’esquena a Sarrià i a la ciutat.
4. El nostre objectiu és no acceptar ni la privatització ni la reducció del parc.
5. Amb aquests objectius de salvaguarda dels béns comuns ens constituïm, al propi Parc de l’Oreneta, com a Plataforma per a la Defensa de l’espai.

Plataforma per a la Defensa del Parc de l’Oreneta

1. La creació del Parc de l’Oreneta és el resultat d’una demanda popular per la manca de zones verdes a Sarrià i de salvaguarda del patrimoni natural.
Salvar el Castell de l’Oreneta era un objectiu que es va assolir i l’any 1978. El 10 de juny es va celebrar la festa d’inauguració al propi parc i a Sarrià. Al matí al parc amb jocs infantils, un
dinar popular i a la tarda amb una ballada de sardanes i actuacions de l’Esbart de Sarrià i del Timbal, així com una xocolatada per als infants. A la nit, es va fer un gran ball a la Plaça Major de Sarrià, amb l’Orquestra Pacífic i la Salseta del Poble Sec. Tot organitzat per l’Associació de Veïns de Sarrià amb la col•laboració d’altres entitats i partits del barri. El dissenyador Claret Serrahima va fer un celebrat cartell. Ara, trenta sis anys després… es vol amputar una part històrica del parc.

2. El valor ecològic del Parc de l’Oreneta és extraordinari.
Tal i com diu la ressenya de Parcs i Jardins: «El Parc de l’Oreneta és un gran espai forestal que esdevé lloc de connexió de Barcelona amb la serra de Collserola. Són 17 hectàrees al peu de Sant Pere Màrtir». També es pot llegir: «El Parc de l’Oreneta conserva gairebé intacta la seva vegetació primigènia de tipus mediterrani, amb espècies molt característiques de la serralada de Barcelona. La vegetació és, de fet, el seu principal atractiu, que configura un espai sorprenent a la ciutat».

La carretera de les aigües és el límit superior del Parc de l’Oreneta amb el Parc de Collserola. La vessant de Collserola cap el pla de Barcelona és un corredor verd que permet, per
exemple, que els esquirols del parc del laberint d’Horta puguin arribar fins a la Maternitat tot baixant del Parc de l’Oreneta per l’avinguda de Pedralbes. Una amputació del Parc de l’Oreneta és una agressió al conjunt de Collserola.

3. La requalificació de la zona forestal com a zona edificable s’ha dut a terme d’esquena a Sarrià i a la ciutat.
Com es va fer? Quan? Amb quines complicitats directes i indirectes? Sota les ordres de qui es varen dur a terme aquests canvis? Aquesta zona forestal esdevé edificable permetent construir 5 xalets de luxe i ara 30 habitatges. Es presenta com una permuta que potser identifica al constructor Nuñez i Navarro com el promotor ocult de tota la requalificació, tot recordant el precedent de l’edificació al Parc de Can Sentmenat, privatitzant i edificant la
vessant occidental de l’altre parc de Sarrià amb habitatges que trenquen verticalment part del corredor i la connexió verda de la vessant de la muntanya de Collserola.

4. El nostre objectiu és no acceptar ni la privatització ni la reducció del parc.
Demanem requalificar com a zona forestal l’espai qualificat ara com edificable el que permetrà garantir la seva protecció. A més, els promotors del canvi i els seus responsables han d’explicar per què aquesta part del parc forestal és un espai edificable, usurpant uns béns comuns per convertir-los en objecte mercantil d’especulació urbanística.

5. Amb aquests objectius de salvaguarda dels béns comuns ens constituïm, al propi Parc de l’Oreneta, com a Plataforma per a la Defensa de l’espai.
Defensa en coordinació permanent amb la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, la Plataforma Salvem Torre Garcini i d’altres veïnals amb objectius comuns. Ens sembla
inacceptable la permuta, des de tots els punts de vista, que es proposa al conveni entre l’ajuntament i Nuñez i Navarro i el seu ús polític per enfrontar a diferents barris de Barcelona.

10 de juliol del 2014
Plataforma per a la Defensa del Parc de l’Oreneta

3 pensaments sobre “No ens toqueu… Ni el Parc de l’Oreneta ni Collserola”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s